Τετάρτη 16 Ιουλίου 2014

Περί Στενών Διαπροσωπικών Σχέσεων

"Η εύρεση της ισορροπίας ανάμεσα στην ανάγκη για αυτονομία και στην ανάγκη για συνάρτηση του ζευγαριού αποτελεί για όλους τους μελετητές οικογένειας ένα σημαντικό όρο που καθορίζει την ποιότητα της σχέσης δύο ερωτικών συντρόφων. Η ισορροπία είναι δυνατή όταν στο ζευγάρι υπάρχει βαθμός συνοχής που επιτρέπει την διαμόρφωση του "εμείς'', δηλαδή της ταυτότητας του ζευγαριού, παράλληλα διασφαλίζεται όμως και η ατομικότητα του κάθε μέλους (...)

Οι περισσότερες συγκρούσεις ανάμεσα στα ζευγάρια πηγάζουν από την προσωπική ανάγκη του καθενός να σκέφτεται και να εκφράζεται ο σύντροφός του ακριβώς με τον ίδιο τρόπο όπως εκείνος. Είναι αρκετές οι φορές που επιλέγει κανείς ένα σύντροφο και χτίζει σε αυτόν προσδοκίες και όνειρα που ο ίδιος δεν μπόρεσε να πραγματοποιήσει στην μέχρι τώρα πορεία της ζωής του. Όλοι κουβαλάμε τους γονείς μας και ασυνείδητα τους ψάχνουμε στα πρόσωπα των συντρόφων μας..

Συχνά φοβόμαστε να εμπιστευτούμε και να εκφράσουμε τις ανάγκες και τα συναισθήματά μας, τη στεναχώρια μας την εκφράζουμε με θυμό, την αγάπη με ζήλια και ανταγωνισμό-κατά αυτό τον τρόπο πάντα θα φαινόμαστε δυνατοί απέναντι στους συντρόφους μας, θα προστατευτούμε από τον πόνο της απόρριψης και της απογοήτευσης που προκαλούν οι ανθρώπινες σχέσεις. Προσπαθώντας να ανακαλύψουμε τους εαυτούς μας και τις ανάγκες μας, φτιάχνουμε ανθρώπους που θα μας συντροφεύουν ιδεατά για μια ολόκληρη ζωή. Είναι ανάγκη επιβίωσης για μερικούς, για άλλους προσωπική ολοκλήρωση και για κάποιους άλλους αμοιβαίο κακό η αναζήτηση συντρόφου. Οι οικογενειακοί μύθοι είναι καταγεγραμμένοι, οι καταβολές του παρελθόντος έχουν λάβει χώρα, η επιλογή όμως είναι ΔΙΚΗ ΜΑΣ".

Πηγή: Ομιλία Δρ Γιωσαφάτ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου